Met de juli-tellingen wordt informatie vergaard over aantallen ganzen, verspreiding, habitatgebruik en broedsucces.
Ganzen zijn een beschermde diersoort, waar het enkele decennia geleden helemaal niet goed mee ging. Inmiddels is de situatie heel anders: er zijn hier nu zoveel jaarrond verblijvende ganzen dat ze schade veroorzaken aan landbouwgewassen en aan de natuur. Ook de vliegveiligheid is in het geding. Om die schade en risico’s te beperken, zetten we preventieve maatregelen in (verjagen, weren). Als die niet voldoende effect hebben, zetten we ook dodelijke maatregelen (afschot en ruivangsten) in. Maatregelen kunnen echter alleen worden ingezet als de gunstige Staat van Instandhouding niet in gevaar komt. De Staat van Instandhouding heeft een nauwe relatie met de Europese Vogelrichtlijn, in welk kader sommige soorten (bijv. brandgans) speciale bescherming genieten.
Daarom worden er elk jaar op de derde zaterdag van juli het hele land ganzen geteld. Belangrijk werk, omdat daarmee de aantalsontwikkeling en verspreiding van standganzen wordt gemonitord. Mede op basis van deze gegevens kan jaarlijks worden vastgesteld of de populaties boven de Gunstige Referentie Populatie blijven. Deze GRP is de minimale populatieomvang, waarmee vervolgens op internationaal niveau kan worden berekend of de gunstige Staat van Instandhouding is geborgd.
De juli-tellingen geven ons waardevolle data om besluiten te kunnen nemen over populatiebeheer. Het is dan ook belangrijk dat deze data betrouwbaar en gevalideerd zijn. Daarom stapt de Faunabeheereenheid Noord-Holland in 2024 over van ‘tellen op papier’ naar Avimap – een eenvoudige app van Sovon die het tellen makkelijker maakt. Makkelijker voor de tellers, maar ook voor de provinciale telcoördinatoren, de faunacommissarissen en de FBE. Avimap legt elke telroute automatisch vast, zodat we ieder jaar opnieuw dezelfde routes kunnen volgen. Zo zorgen we samen voor betrouwbare data!
Van elke juli-telling brengt de FBE Noord-Holland een rapportage uit. De rapportage juli-tellingen 2023 vind je hier.
Dat de grote aantallen ganzen schade veroorzaken, staat buiten kijf. Ze eten gras op dat bestemd is voor koeien, laten ganzenpoep achter en vertrappen graslanden. Gewassen zoals sla en broccoli die ganzen aanvreten, worden onverkoopbaar. De provincie Noord-Holland keerde in 2023 bijna 15 miljoen euro schade uit aan agrariërs. Recreatieplassen raken daarnaast ongeschikt door ganzenpoep en de vliegveiligheid komt in het geding, net als de kwaliteit van natuurgebieden. Ganzen vernielen riet- en watervegetaties, zeker als ze massaal aanwezig zijn tijdens de ruiperiode. Dit gaat ten koste van (beschermde) broedende rietvogels.
Doe mee & kies je telgebied
Ik doe mee